opc_loader

Uw eigen tomaten kweken

Uw eigen tomaten kweken

Bent u ook zo dol op tomaten? Dan is het kweken van uw eigen tomaten waarschijnlijk ook wel iets voor u! Het is vrij gemakkelijk om zelf tomaten te verbouwen en het kan al op een terras of een balkon. Zie de tomatenplant opgroeien en geniet van uw eigen, verse, biologische tomaten!

 

Het planten van uw eigen tomaten

De planten kunnen in een pot, of gewoon in de grond gestopt worden. Kies een plekje dat zo beschut mogelijk is. Houd er rekening mee dat tomatenplanten behoorlijk kunnen groeien. Dus zorg voor genoeg ruimte tussen de planten en steek vast een stok in de aarde om de plant aan te kunnen binden zodra de hoofdstam groter wordt, daarmee kunt u de plant op zijn plek houden.

 

Tomatenplanten onderhouden

Geef de tomatenplant regelmatig water, maar zorg er dan voor dat u niet water over de bladeren doet, maar gewoon de aarde natmaakt. Voedingsstoffen kunt u elke twee weken geven. Om de plant in goede conditie te houden, mag u de okselknoppen die zijn uitgelopen uitbreken. Hierdoor kan alle energie door de hoofdstam en –tak blijven lopen. Als de plant groot wordt, kunt u de onderste bladeren van de plant verwijderen.

 

Bloemen in de tomatenplant

Als er bloemen in de tomatenplant gaan groeien, dan is dat het teken dat er bijna tomaten aan komen groeien. Zorg ervoor dat er voldoende energie naar de bloemen kan, door de plant goed te onderhouden. De bloemen worden normaliter bestuift door bijen, dit kunt u manipuleren door wekelijks de planten te laten trillen door er met uw vingers aan te tikken.

 

De tomaten oogsten

Als alles goed is gegaan, en de tomaten zijn aan uw plant gegroeid, dan kunt u ze oogsten! Als de tomaat mooi rood is geworden en een beetje zacht, dat u de tomaat lichtjes kunt indrukken, dan zijn ze rijp en klaar om van te smullen! Zelfs aan het einde van het seizoen kunnen er nog groene tomaten aan de plant groeien. U kunt de groene tomaten zo gebruiken, of leg ze voor het raam en dan kan het zijn dat de tomaat alsnog rood wordt!

 

 

Bron: https://www.bakker-hillegom.nl/artikel/tuinadvies/snoeien-planten-en-onderhoud/planten1/groente-en-fruit2/tomaten-kweken/

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.