opc_loader

Kweken in een tuinkas

Kweken in een tuinkas

Het verbouwen van uw eigen voedsel is altijd erg bevredigend. Een tuinkas is hiervoor ideaal: hierdoor bent u minder afhankelijk van het weer, waardoor u buiten het seizoen om kunt kweken en speciale gewassen kunt kweken.

Groeien in herfst en winter

Sommige zaden kunt u al aan het einde van de herfst zaaien, zodat u zeker bent van een vroege eerste oogst in het volgende jaar. Zo maakt u ook slim gebruik van de ruimte in uw tuinkas: als u uw zaden al aan het einde van de herfst zaait, kunt u deze vroeg in het voorjaar oogsten, waardoor u dan meer ruimt heeft voor nieuwe gewassen.

Veel verschillende kruiden kunt u tijdens de winter in potjes laten groeien, waardoor u het hele jaar kunt genieten van verse kruiden.

Broeikasgewassen

Groenten en fruit die het beste groeien in een tuinkas heten “broeikasgewassen”. Dit zijn bijvoorbeeld tomaten, komkommers, pepers en aubergines.

Pepers kunt u gemakkelijk in een tuinkas laten groeien bij een temperatuur boven de 12 graden. Dit doet u het beste in april. Wanneer ze groter worden en vrij stevig zijn, kunt u ze overplaatsen naar potjes. De pepers zijn aan het rijpen wanneer de kleur van de peper verandert.

Aubergines hebben veel warmte nodig om goed te kunnen groeien. Daarom kunt u de zaadjes het beste eerst een dag in warm water leggen, zodat ze sneller en beter ontkiemen. Wanneer de plantjes ongeveer 10cm zijn, kunt u ze in potten van 20cm verplaatsen.

Tomaten kunt u vanaf midden maart zaaien en vervolgens in mei verpotten in potten van zo’n 30 cm. De plant zal uiteindelijk ondersteund moeten worden door een stok. U moet de zijtakken tussen bladeren en stam altijd snoeien. Als er een aantal trossen aan komen, moet u ook de top van de stam snoeien. Hierdoor rijpen de tomaten beter.

Komkommers zaait u vanaf midden maart in potjes van ongeveer 7cm, en kunt in mei verpotten naar potten van 30cm. Ook komkommers hebben naarmate ze groter worden ondersteuning nodig van een stok. Wanneer er zes bladeren verschijnen moet u de hoofdstam snoeien.

Succes!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.