opc_loader

Biologisch bladluis bestrijden

Biologisch bladluis bestrijden

In de zomer zijn bladluizen bijna niet te vermijden. Vooral als u tuinbonen of een kersenboom in uw tuin hebt. Wij geven u tips om deze beesten op een biologische manier te bestrijden!

De bladluis

Bladluizen zijn ongeveer 1 tot 2 millimeter lang en zijn zwart of groen. Ze zitten meestal gezamenlijk aan de onderkant van bladeren en knoppen van planten. Luizen scheiden een plakkerige, zoete stof uit die mieren maar al te graag eten. In ruil hiervoor beschermen de mieren de luizen tegen roofdieren.

Natuurlijke vijanden

Natuurlijke vijanden kunt u “gebruiken” om bladluizen om biologische wijzen te bestrijden. De grootste natuurlijke vijand van de bladluis is het lieveheersbeestje. Deze eet wel honderd luizen per dag op! Ook de larve van het lieveheersbeestje eten graag bladluizen.

U kunt lieveheersbeestje lokken met bepaalde soorten bloemen. U kunt zowel online als in de winkel speciale lokstoffen kopen die deze bloemen bevatten en dus ideaal zijn om lieveheersbeestjes aan te trekken.

Bladluizen houden ook niet van de sterke geur van kruiden. Om bladluizen weg te houden plant u het beste kruiden in de buurt, waaronder dille, salie of lavendel.

Overige middelen

Als uw tuinboonplant al genoeg bloemen heeft ontwikkelt, kunt u het beste de toppen van deze plant er af halen, aangezien bladluizen op de zachte toppen af komen.

Ook houden bladluizen niet van koud water, en water in het algemeen. Besproei de luizen regelmatig met ijskoud water om ze weg te houden. Daarnaast kunt u ook tabak of uien in water koken en vervolgens op de bladluis spuiten. U kunt bovendien water met azijn mengen en hiermee de bladluizen besproeien. Houd er echter rekening mee dat dit vrij sterk is en niet alle planten hier tegen kunnen.

U kunt ook bananenschillen bij de plek plaatsen waar uw planten last van bladluizen hebben. De bladluizen komen dan op de zoete geur af en gaan op de schil zitten. Gooi deze weg en vervang weer door een nieuwe schil. Zo komt u ook snel van uw bladluizen af!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.