opc_loader

Tips om veilig planten te kweken in je woning

grond

Er zitten ontzettend veel voordelen aan het zelf kweken van planten in je woning. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat planten gekweekt kunnen worden, zonder dat je hier vergif bij hoeft te gebruiken. Daarbij zijn bijvoorbeeld de groenteplantjes die in huis gekweekt worden veel smaakvoller, dan de groente die je in een winkel koopt. Of wat te denken van de versheid van deze groentes? Bij het kweken van planten in je eigen woning zijn er echter verschillende aspecten om rekening mee te houden. In dit artikel geven we je een aantal tips om de planten op een veilige wijze te kunnen kweken.

Zorg voor voldoende ruimte voor een kweekkast

Bij het kweken van (groente)plantjes maken veel mensen gebruik van een kweekkast. Niet alleen kun je de kleine plantjes zo extra beschermen, ook zorgt de kweekkast voor een aangename temperatuur om planten te kweken. Je kunt de kweekkast in huis zetten, maar verstandiger is het om voor het gebruik hiervan op een terras of in de tuin te kiezen. Hier heb je immers meer ruimte, zodat je naast de kweekkast bijvoorbeeld ook je tuingereedschap kwijt kunt. Het kweken van plantjes in de grond kan pas in het voorjaar, omdat de plantjes in de winter zouden kunnen sterven door grondvorst.

Tip: overweeg ook eens om de kweekkast te combineren met speciale kweekverlichting. De verlichting zorgt ervoor dat de plantjes sneller zullen groeien, waardoor je deze eerder in de volle grond kunt zetten of bijvoorbeeld kunt eten (in het geval van groenteplantjes).

Een veilige manier van kweken met goede elektra

Wanneer je voor het gebruik van kweekverlichting kiest, is het belangrijk om dit op de juiste wijze aan te sluiten. In de kweekkast zal je immers regelmatig water gebruiken. De combinatie van water en elektra is echter bijzonder gevaarlijk! Zorg er om deze reden voor dat de kweekverlichting op een veilige manier wordt aangesloten, waarbij de kans minimaal is dat er water bij de elektra kan komen. Vaak zijn de kweeklampen zo vormgegeven, dat de kans klein is dat het water bij de kweekverlichting naar binnen zal lopen. Overigens is het verstandig om bij jonge plantjes gebruik te maken van een plantenspuit. Het gebruik van een gieter zou de plantjes kunnen knakken, door de kracht van het water. Bij de nevel van een plantenspuit zal dit niet gebeuren.

Een brandverzekering afsluiten in België

In Nederland is een brandverzekering, voor het geval het toch fout gaat met de kweekverlichting, onderdeel van je woonverzekering. In België is dit echter anders geregeld! Belgen dienen namelijk een losse brandverzekering af te sluiten. Op internet vind je handige tools, waarmee je de brandverzekeringen van verschillende verzekeraars met elkaar kunt vergelijken. Zo vind je altijd een goede oplossing om veilig jonge plantjes te kunnen kweken!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.