opc_loader

Tips om de luchtvochtigheid in een kweekkast te controleren

Tips om de luchtvochtigheid in een kweekkast te controleren

Een kweekkast is de ideale plek om planten te kweken omdat je hierin perfect de omstandigheden voor de kweek van planten kunt creëren. Zo kan je in een kweekkast de temperatuur, de kwaliteit van de grond, de hoeveelheid water en ook de luchtvochtigheid reguleren. Deze laatste factor is enorm belangrijk bij het kweken van planten. De planten halen namelijk niet alleen voeding uit de grond, maar ook de lucht in de kweekkast. Gedurende de kweekperiode zijn vaak verschillende mate van luchtvochtigheid van de lucht vereist. In het begin is een hoge luchtvochtigheid ideaal om de planten snel te laten groeien, terwijl aan het einde van een kweek juist een lagere luchtvochtigheid gewenst is om ongedierte te voorkomen. Het is dan ook zeer belangrijk dat je de luchtvochtigheid in een kweekkast goed kunt controleren. De volgende tips van de loodgieter Apeldoorn helpen je hierbij.

Luchtvochtigheid verhogen

Voor de meeste planten is aan het begin van een kweekperiode een hoge luchtvochtigheid nodig. Hiermee wordt het begin van de lente gesimuleerd waarin nog regelmatig regen valt, maar het ook warmer wordt waardoor het regenwater verdampt en in de lucht blijft hangen. In een kweekkast is het redelijk makkelijk om de luchtvochtigheid te verhogen. De loodgieter Apeldoorn heeft hiervoor de volgende tips. Allereerst is het belangrijk dat de kast goed afgesloten wordt. Wanneer er openingen tussen de deur zitten probeer deze dan op te vullen met papier. Vervolgens kan een natte handdoek op de grond van de kweekkast gelegd worden om de luchtvochtigheid omhoog te krijgen. Een andere optie is om met een plantenspuit regelmatig nevel in de kast te spuiten wanneer de lichten branden. Als dit niet zorgt voor een hogere luchtvochtigheid dan moet de temperatuur in de kast verhoogd worden. Hoe hoger de temperatuur hoe sneller het water in de kweekkast verdampt en de vochtigheid van de lucht wordt verhoogd.

Luchtvochtigheid verlagen

Wanneer planten het einde van hun kweekperiode bereiken dan is het juist vaak beter dat de luchtvochtigheid in de kweekkast weer omlaag gehaald wordt. Een hoge luchtvochtigheid verhoogt namelijk de kans op schimmels en bacteriën op planten. Bovendien zal de plant door een dalende luchtvochtigheid beseffen dat het einde van de kweekperiode nadert. De reactie van de plant hierop is om zijn laatste energie naar de bloemen of vruchten van de plant te sturen. Hierdoor krijg je dus beter ontwikkelde groenten of fruit uit de kweekkast. Het verlagen van de luchtvochtigheid is echter niet zo makkelijk als het verhogen ervan. De eerste tip van de loodgieter Apeldoorn is zorgen dat er genoeg verse lucht de kweekkast in kan. Laat de warmere lucht met een hoge luchtvochtigheid boven uit de kast ontsnappen en zorg dat er verse buitenlucht de kast in kan. Een andere tip is om een luchtontvochtiger te gebruiken in de kweekkast. Dit apparaat haalt namelijk de vochtigheid uit de lucht.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.