opc_loader

Menu

Een kweekkast is de ideale plek om planten te kweken, omdat je hierin de perfecte omstandigheden voor de kweek van planten kunt creëren. Zo reguleer je in een kweekkast de temperatuur, de kwaliteit van de grond, de hoeveelheid water en ook de luchtvochtigheid. Deze laatste factor is enorm belangrijk bij het kweken van planten. De planten halen namelijk niet alleen voeding uit de grond, maar ook uit de lucht in de kweekkast. Gedurende de kweekperiode zijn vaak verschillende mate van luchtvochtigheid van de lucht vereist. In het begin (de zaaiperiode) is een hoge luchtvochtigheid ideaal om de planten snel te laten groeien, terwijl aan het einde van een kweek (de bloei- en stekperiode) juist een lagere luchtvochtigheid gewenst is om ongedierte te voorkomen. Het is dan ook zeer belangrijk dat je de luchtvochtigheid in een kweekkast goed blijft controleren. De volgende tips van de loodgieter Apeldoorn helpen je hierbij.

Luchtvochtigheid verhogen

Met luchtvochtigheid wordt bedoelen we het percentage aan waterdamp. Voor de meeste planten is aan het begin van een kweekperiode een hoge luchtvochtigheid nodig. Hiermee wordt het begin van de lente gesimuleerd waarin nog regelmatig regen valt. Tegelijkertijd stijgen de temperaturen, waardoor het regenwater verdampt en in de lucht blijft hangen. In een kweekkast is het redelijk makkelijk om de luchtvochtigheid te verhogen. De loodgieter Apeldoorn heeft hiervoor aan aantal handige tips. Allereerst is het belangrijk dat de kast goed afgesloten wordt. Zitten er openingen tussen de deuren? Probeer deze dan op te vullen met papier. Vervolgens kan een natte handdoek op de grond van de kweekkast ook helpen om de luchtvochtigheid omhoog te krijgen. Een andere optie is met een plantenspuit regelmatig nevel in de kast te spuiten wanneer de lichten branden. Als dit niet zorgt voor een hogere luchtvochtigheid, dan moet de temperatuur in de kast verhoogd worden. Hoe hoger de temperatuur, des te sneller verdampt het water in de kweekkast en de hoogte van de vochtigheid van de lucht.

Luchtvochtigheid verlagen

Wanneer planten het einde van hun kweekperiode bereiken dan is het juist vaak beter dat de luchtvochtigheid in de kweekkast weer omlaag gehaald wordt. Een hoge luchtvochtigheid verhoogt namelijk de kans op schimmels en bacteriën op planten. Bovendien zal de plant door een dalende luchtvochtigheid beseffen dat het einde van de kweekperiode nadert. De reactie van de plant hierop is om zijn laatste energie naar de bloemen of vruchten van de plant te sturen. Hierdoor krijg je dus beter ontwikkelde groenten of fruit uit de kweekkast. Het verlagen van de luchtvochtigheid is echter niet zo makkelijk als het verhogen ervan. De eerste tip van de loodgieter Apeldoorn is zorgen dat er genoeg verse lucht de kweekkast in kan. Laat de warmere lucht met een hoge luchtvochtigheid boven uit de kast ontsnappen en zorg dat er verse buitenlucht de kast in kan. Een andere tip is om een luchtontvochtiger te gebruiken in de kweekkast. Dit apparaat haalt namelijk de vochtigheid uit de lucht. Zorg daarnaast voor een goed ventilatiesysteem. Zorg ook voor voldoende ruimte tussen de planten, zodat de lucht voldoende gelegenheid krijgt voor circulatie. 

Waterdamp meten 

Aan de conditie van je planten in je kweekkast kan je vaak zien hoe het gesteld is met de luchtvochtigheid in je kweekkast, maar daarna is het goed om dit dagelijks zelf te meten. Dit doe je met behulp van een hygrometer. Deze schaf je eenvoudig aan bij een tuincentrum bij jou in de buurt of via een webshop. In dit geval kun je voor een goedkope versie kiezen, maar investeer in dit geval het liefst in een digitale versie met geheugenfunctie. Deze hygrometer toont namelijk niet alleen de huidige luchtvochtigheid, maar ook wat de maximale en minimale waardes moeten zijn. Hang het apparaat boven de planten om het beste beeld van de luchtvochtigheid in je kweekkast te krijgen. De hygrometer geeft in percentages de huidige luchtvochtigheid aan. Hoe hoog dit moet zijn, hangt af per plantensoort. Het is dus verstandig om je eerst hierin te verdiepen voordat je gaat kweken. Over het algemeen zit de ideale hoogte van de luchtvochtigheid tijdens het opkweken rond de 75%. Na deze periode is een luchtvochtigheid van rond de 60% het beste voor de meeste planten. Is dit percentage te hoog of te laag? Gebruik dan bovenstaan informatie voor het verhogen of verlagen van de luchtvochtigheid. 

Bij de luchtvochtigheid speelt temperatuur ook een grote rol. Schaf daarom voor je kweekkast ook een thermometer aan. Bevestig deze in de buurt van je planten. Hoe hoog de gewenste temperatuur is, hangt ook weer af van de soort plant. Aangezien de luchtvochtigheid en temperatuur hand in hand gaan, kan je door het ene ook het andere bepalen. Een hoge temperatuur houdt namelijk meer waterdamp vast dan een lage temperatuur. 

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.