opc_loader

Menu

Het reilen en zeilen van een kas kan een flinke onderneming zijn waarbij met een flink aantal factoren rekening moet worden gehouden. In dit artikel wordt een tweetal factoren uitgelicht die de nodige aandacht vereisen om een optimaal klimaat te creëren binnen je kas.

Hoe houd je op een efficiënte manier de warmte binnen je kas?

In het kader van de dreigende klimaatverandering waarmee wij als mensheid vandaag de dag te maken hebben, is er in een steeds toenemende mate belangstelling voor een efficiëntere gebruik van energie als gas en elektriciteit. Zo moet de cv-ketel plaats maken voor een warmtepompsysteem en moeten windmolenparken op land en zee er voor zorgen dat elektriciteit voortaan op een duurzame en milieubewuste manier opgewekt wordt.

Echter zijn er ook legio aan laagdrempeligere en goedkopere manieren om hier zelf ook aan bij te kunnen dragen binnen je eigen kas. Bovendien kunnen ze er aan bijdragen dat de energierekening voor het warm houden van je kas lager uit komt te vallen. Zo kan bijvoorbeeld een strokengordijn hier een zeer ideale methode voor zijn. Een strokengordijn moet je zien als een rij van op elkaar aansluitende stroken PVC die het contact met de omgeving buiten de kas tegengaat. Hierdoor blijft de warmte binnen de kas en kan daarmee eenzelfde temperatuur behouden worden die nodig is om bepaalde bloemen en planten te kunnen kweken.

Een extra voordeel is dat het binnen- en buitentreden van de kas erg gemakkelijk gedaan kan worden aangezien de stroken automatisch weer aan elkaar hechten. Dit zorgt ervoor dat de warmte niet de tijd krijgt om te ontsnappen en er geen extra energie verspilt hoeft te worden om de kas weer op de origineel ingestelde temperatuur te krijgen.  

Hoe voorkom je dat je kas een plaag van insecten aantrekt?

Een andere factor waar je als kasbezitter zeker rekening mee dient houden is het buitenhouden van insecten. Als kasbezitter is namelijk het laatste wat je wilt dat je harde werk bij het kweken van bloemen en planten teniet wordt gedaan doordat insecten zich weten binnen te dringen in je kas. Sommige insecten kunnen namelijk je bloemen- en plantenteelt vernietigen door ziektes over te brengen of door het kaal eten door insecten van deze teelt.

Ook voor dit probleem kan een strokengordijn een welkome oplossing zijn. Doordat een strokengordijn zoals eerder gezegd de toegang tot de buitenwereld met de kas verbreekt, is het voor insecten praktisch onmogelijk om zich een weg te banen binnen de kas. Het gebruik ervan zorgt er tevens voor dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen ingezet hoeven te worden die schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid alsmede het milieu. Twee thema’s die in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen en waarmee je op deze manier goed bent voorbereid.

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.