opc_loader

Het belang van waterkwaliteit

Het belang van waterkwaliteit

Niet elk water is hetzelfde. De scheikundige formule voor water is H2O. Dit betekent dat de materie in principe bestaat uit twee delen water en een deel zuurstof. Water uit de kraan, wolken, rivier of grond is echter nooit exact deze samenstelling. In kraanwater zit bijvoorbeeld vaak kalk of andere onzuiverheden. Wanneer je planten wilt kweken in een kweekkast dan is het echter belangrijk dat je de kwaliteit van het water goed in de gaten houdt. In dit artikel legt de loodgieter Lelystad het belang van waterkwaliteit uit en hoe je dit kunt veranderen om zo goed mogelijk planten in een kweekkast te kweken.

Kraanwater kwaliteit voor kweken

Omdat de meeste kweekkasten worden gebruikt om binnenshuis te kweken gebruiken mensen vaak kraanwater om de planten water te geven. In de het overgrote deel van gemeentes in Nederland is het water uit de kraan vrij neutraal. We hebben in ons land dan ook een uitzonderlijke kwaliteit water dat je rechtsreeks uit de kraan kunt drinken. Met neutraal water bedoelen we dat de pH waarde rond de 7 ligt. pH staat voor pouvoir hydrogen en hiermee worden de zuurtegraad van water aangegeven. De pH waarde kan tussen de 0 en 14 liggen. Een waarde van 7 is neutraal water, terwijl een waarde onder de zeven betekent dat het water zuur is. Boven de zeven maakt het water basisch of alkalisch. Voor planten ligt de ideale pH waarde van water tussen de 5.5 en 6.5. Dit maakt het kraanwater in de meeste Nederlandse gemeentes dus al dichtbij de ideale kwaliteit.

pH waarde van water veranderen

Wanneer je planten in een kweekkast kweekt dan is een groot voordeel dat je de condities voor de planten zo goed als ideaal kunt maken. De meeste mensen zullen daarom niet direct kraanwater aan de planten geven. Het water wordt bijvoorbeeld met extra voeding vermengd om een zo goed mogelijke kweek te krijgen. Tijdens dit mengen van de voeding in het water kan je ook de pH waarde veranderen zodat deze ideaal is. Een ideale pH waarde voor het water is namelijk belangrijk om ervoor te zorgen dat de planten optimaal de voeding in het water opnemen. Voor het veranderen van de pH waarde van water moeten we eerst de exacte waarde meten. Dit kan je, volgens de loodgieter Lelystad, het beste doen met behulp van een digitale pH meter. Hiermee krijg je namelijk  zeer nauwkeurig de waarde te zien. Vervolgens kan je de pH waarde veranderen door speciale middelen aan het water toe te voegen. Om de waarde omlaag te halen gebruik je pH down en om de waarde omhoog te halen gebruik je pH up. Hiermee kan je exact de meest ideale waterkwaliteit voor je planten creëren en eindigen met de beste plantengroei in je kweekkast.

Bron: https://loodgieterslelystad.nl

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.