opc_loader

De moestuin van mijn West-Friese opa

De moestuin van mijn West-Friese opa

Mijn opa Jan was een echte West-Fries. Opa kwam uit een Katholiek nest. Hij had 12 kinderen. En de “joôs moste allegaar te eten hewwe.” Daarom had mijn opa een moestuin. Niet groot, maar wel gevuld met kool, aardappelen, wortelen, uien en prei. Ze hadden het niet breed. Mijn opa en oma. Maar honger hebben ze (na de oorlog) niet geleden.

Tegenwoordig wordt zaden planten en groenten verbouwen meer als een populaire hobby beschouwd dan een noodzakelijk iets. Want waarom zouden we zelf groenten verbouwen? Alles wat ons hartje begeert ligt toch in de supermarkt?

En toch.

Groenten uit de supermarkt missen “iets”. Met alle respect voor de telers. Maar ze zijn gewoon minder smaakvol dan groenten uit eigen tuin.

Vroeger hadden wij kippen.

’s Ochtends vroeg verzamelde mijn moeder verse eieren uit het kippenhok. Die ging ze dan bakken. Ik vond die gebakken eieren zo lekker. Hoe lekker die eieren waren was ik eigenlijk vergeten.

Tot enkele weken geleden.

Mijn man en ik reden door De Beemster langs een boerderij. Er hing een bord op half zeven. “Verse eieren te koop”. Wij besloten daar een dozijn eieren te kopen. De volgende ochtend ging mijn man eieren bakken. Met spek. Ik zei tegen mijn man, “wij zijn zo gewend geraakt aan die smakeloze eieren uit de supermarkt. Ik was helemaal vergeten hoe een eitje hoort te smaken.”

Zo is het ook met groenten. Geen wonder dat veel Nederlanders steeds zelfbewuster in het leven staan en weer zelf groenten gaan verbouwen. Aardappelen zijn kruimig en smaakvol. Worteltjes en peultjes zoeter dan zoet. Tomaten geurig en rond en zo vol van smaak dat je ze zo uit het vuistje kunt opeten. Al dan niet in suiker gedoopt of met een snufje zout en peper.

Wil je het zelf ook eens proberen? Groenten verbouwen? Het najaar is de ideale periode om een moestuin zaaikalender aan te maken voor het voorjaar. En eind januari kunnen veel groentezaden binnenshuis of in een kweekkas gezaaid worden. Klaar om in het voorjaar uitgeplant te worden.

Een kleine tuin of balkon is geen enkel probleem. Zaailingen kunnen prima tussen de bloemen geplant worden. Of in verhoogde containers of potten. Ik ben in ieder geval al bezig een planning te maken. Ik loop nu al te watertanden van al dat lekkers. En mijn twee “joôs” hoeven, net zoals mijn opa en zijn 12 kinderen, het komend jaar in ieder geval geen honger te lijden.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.